Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Nevajag pašsadedzināties tikai tādēļ, lai citiem būtu silti...


 

Citi raksti par šo tēmu

Meža ogu spēks jaunības uzturēšanai

Vēl līdz 2020. gada janvāra beigām Latvijas Universitātē, sadarbībā ar uzņēmumu “Silv EXPO”, aktīvi norit pētījums “BerriesPro” ( “Vaccinium ģints ogu pārstrāde: “zaļās” tehnoloģijas un inovatīvi, farmakoloģiski raksturoti produkti biofarmācijai”), kura mērķis ir izstrādāt jaunus augu valsts produktu izmantošanas risinājumus.

Pētījuma objekts ir ogas – savvaļā augošas mellenes, brūklenes, purva dzērvenes un zilenes, kā arī kultivētās lielogu dzērvenes un krūmmellenes. Kas gan var būt gardāks par svaigo meža ogu ražu? Tomēr, pie šo ogu izmantošanas pārtikas pārstrādē, pāri paliek izspaidas, kuras ir absolūti tikpat vērtīgas, īpaši domājot par efektīvu veselības produktu izstrādi.

Gan ogu kultivēšana, gan ievākšana savvaļā notiek aizvien pieaugošos apjomos, tādēļ ir pamats uzskatīt, ka pieejamo ogu apjomi turpinās pieaugt. Latvijā meža ogas jau šobrīd ir nozīmīgs eksporta produkts un lieliski papildina dabas veltes, kas ir pieejamas mūsu veikalos.

Mūsdienās ogu pārstrādes procesi paver jaunas, plašākas iespējas iegūt koncentrētā veidā tādas vielas kā polifenolus (antocianīnus), kas nosaka ogu īpašības - to krāsu, smaržu, un arī spēju saistīt brīvos radikāļus - molekulas, kuru klātbūtne cilvēka organismā veicina novecošanos, kā arī dažādas ar vecumu saistītas saslimšanas. BerriesPro projektā pārstrādes efektivitāti un vielu bioapriti iezīmē tas, ka ogu ekstraktvielas iespējams iegūt no neizmantotiem ogu pārstrādes blakusproduktiem - paliekām, kas veidojas pēc ogu sulas izspiešanas. Melleņu izpētes rezultāti parāda, ka meža mellenes satur ievērojami lielāku daudzumu antocianīnu kā krūmmellenes, 300 līdz pat 698 mg antocianīnu uz 100 g ogu. Bez tam, piemēram, meža mellenēs ir 5.6 reizes vairāk delfinidīna (antocianīna) kā krūmmellenēs.

Nav nekāds noslēpums, ka Eiropa un Latvija noveco - prognozes liecina, ka vidējais vīriešu dzīves ilgums līdz 2070. gadam Latvijā varētu palielināties par 13 gadiem līdz 83 gadiem un sievietēm par 9 gadiem līdz 89 gadiem. Diemžēl ilgāku mūža ilgumu bieži pavada arī tādas slimības kā II tipa diabēts, acu tīklenes makulārā deģenerācija, metabolais sindroms u.c. Tāpēc šobrīd arvien pieaug tādu pētījumu skaits, kas ar bioaktīvo vielu un funkcionālās pārtikas palīdzību cenšas risināt novecošanās komplikācijas.

Ogu labvēlīgā ietekme uz cilvēka organismu

Vaccinium myrtillus

Mellenes ir dabisks A, C, E un K vitamīnu avots, kā arī bagātas ar flavanoīdiem un antioksidantiem. Jau izsenis melleņu ogas ir zināmas kā labs redzes un acu veselības uzlabotājs, taču tikpat nozīmīga ietekme to lietošanai ir uz smadzeņu veselību, atmiņas uzlabošanu un asins cirkulācijas uzlabošanu. Līdz ar to, melnās ogas būtisks līdzeklis dažādu ar novecošanos saistītu slimību, tādu kā  demence un Alcheimera slimība aizkavēšanā. Interesanti, melleņu lietošana var tikt saistīta pat ar pārlieku intensīvas matu izkrišanas apturēšanu, tāpat arī grumbu un vecuma plankumu veidošanās aizkavēšanu.

 

Vaccinium uliginosum

Zilenes ir nedaudz saldākas, blīvākas un 1,5-2 reizes lielākas par mellenēm. Zilenes mīkstums ir viegli zaļgans un ūdeņains. Vēl viena atšķirība ir tā, ka mellenes aug praktiski tikai priežu mežos, bet zilenes aug visdažādākajās vietās.

Zilenes ir lielisks dabisko pigmentu avots. Tieši ogu izspaidās (miziņās un mīkstumā, kas paliek pāri pēc sulas izspiešanas) ir ievērojams daudzums ar vielām, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka organismu. Ogām ir antioksidanta īpašības, kas aiztur brīvo radikāļu ietekmi un var kavēt vēža šūnu attīstību. Tās ir antocianīni un flavonoli, kas izspaidās ir īpaši lielā koncentrācijā. Zilenes lieto kuņģa un zarnu katarālas slimības, caurejas un urīnpūšļa slimību gadījumos. To lietošana uzturā palīdz arī uzturēt veselīgu asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs.

 

Vaccinium corymbosum

Gandrīz tikpat veselīga, kā mūsu meža mellene izrādās arī krūmmellene. Dažādu pētījumu rezultāti parāda, ka krūmmellenei ir spēcīga pretiekaisuma, pretvēža un pret-aptaukošanās iedarbība, kas varētu mazināt makrofāgu RAW264.7 iekaisumu un kavēt cilvēka resnās zarnas vēža šūnu HTC116 augšanu.

Arī Latvijas Universitātes zinātnieki veikuši padziļinātus šo ekstraktu pretiekaisuma īpašību pētījumus. BerriesPro projektā pētīta citokīnu gēnu ekspresija, veicot reāllaika RT-PCR analīzi IL-6, TNF-α, IL-10, IL-23 un TGF-β1 gēnu ekspresijai LPS stimulētās THP-1 šūnās ar vai bez ogu izspaidu ekstrakta klātbūtnes. Inkubējot THP-1 šūnas ar ogu izspaidu ekstraktiem, tika novērots, ka jau pie  0,02 un 1 mg / ml koncentrācijas ekstrakti būtiski samazina iekaisuma faktoru IL-6, TNF-a, IL-10 un IL-23 gēnu ekspresiju, salīdzinot ar LPS stimulētajām šūnām, tādējādi norādot uz ogu ekstraktu pretiekaisuma efektiem gēnu līmenī.

 

Vaccinium oxicoccos

Dzērvenes ir ļoti bagātas ar polifenola tipa savienojumiem antocianīniem (12,4–207,3 mg / 100 g ogās), proantocianīniem (1,5–5,3 mg / 100 g ogās) un flavonoliem, īpaši kvercetīnu (0,52–15,4 mg / 100 g ogās), kas galvenokārt sekmē ogu antioksidatīvo aktivitāti.

Dzērvenes ir plaši izmantotas pārtikā (sulas, ievārījumi, želejas, mērces, piedevas gaļas produktiem), kā arī farmakoloģiskās rūpniecības nozarē un tautas medicīnā. Sārtās ogas ir svarīgas arī to dažādo bioloģisko efektu dēļ, piemēram, nieru un urīnceļu aizsardzībai (proantocianidīni), antibakteriālām un pretsēnīšu īpašībām (kvercetīns, proantocianidīni, antocianīni), kardioprotekciju (proantocianidīni) un vēža šūnu dalīšanās kavēšanu (proantocianidīni).

 

Vaccinium vitis-idaea

Brūklenes satur A, B, C, E un K vitamīnus, kā arī tām ir dabiski augsts šķiedrvielu saturs. Šīs ogas uzlabo metabolismu, veicina notievēšanu un tām piemīt organisma attīrīšanos veicinošs efekts. Visas šīs īpašības norāda uz lielisku pretnovecošanās aktivitāti, turklāt jaunākie pētījumi brūklenēs esošajām vielām piedēvē pat pretvēža iedarbību. Bulgārijas pētnieki šūnu pētījumos novērojuši, ka B-nonaantocianīns, kas visvairāk sastopams tieši kalnos augošajām ogu populācijām, uzrāda inhibējošu efektu uz audzēja šūnām un brūklenes varētu tikpat labi tikt izmantotas kā dabiska viela cilvēku vispārīgās veselības uzturēšanai, tā arī modernajā onkoloģijā.

 

Vaccinium macrocarpon

Līdzīgi kā vietējām purva dzērvenēm, arī lielogu dzērveņu galvenās sastāvdaļas ir flavonoli, antocianīni, proantocianidīni (PAC), flavan-3-oli un fenolskābes un to atvasinājumi. Visu fitoķīmisko vielu sinerģija varētu izskaidrot lielos dzērveņu ieguvumus veselības veicināšanā, par kuriem ziņots in vitro pētījumos. Neskatoties uz visiem šiem iespējamiem lietojumiem, līdz šim urīnceļu infekcijas novēršana joprojām ir galvenais dzērveņu produktu lietojums. Lielogu dzērvenes ir bagāts polifenolu avots, kam piemīt labvēlīgas īpašības pret patogēnām infekcijām, ieskaitot urīnceļu infekcijas (UTI), zobu kariesu un kuņģa čūlas. Turklāt ogu fenoliem pierādīta arī antioksidantu, pretiekaisuma un pretvēža īpašības.

 

 

Pētījums BerriesPro finiša taisnē

Kopš pētījuma uzsākšanas Latvijas Universitātē tika sagatavoti kvalitatīvi melleņu, krūmmelleņu, purva dzērveņu, lielogu dzērveņu un brūkleņu spiedpalieku ekstrakti, kuru daudzpusīgā bioloģiskā efektivitāte pierādīta uzreiz pēc tam turpat universitātes Medicīnas fakultātes Farmakoloģijas katedrā. Savukārt, uzņēmums “Silv EXPO” no sagatavotā melleņu antociānu pulvera ir izveidojis kapsulu produktu, kura bioloģiskā efektivitāte šobrīd tiek testēta uz pensijas vecuma pacientiem virs 70 gadiem. Pilotpētījumā ir iekļautas gan sievietes, gan vīrieši, kas iedalīti 3 grupās: 1. eksperimentālajā, kurā cilvēki saņem 2 melleņu kapsulas (katra satur 50 mg melleņu ekstrakta) dienā, 2. kontroles grupā, kurā netiek lietoti nekādi uztura bagātinātāji, kā arī placebo grupā, kurā tiek saņemtas vizuāli līdzīgas kapsulas bez aktīvajām vielām to sastāvā. Pētījuma laikā tā dalībniekiem tiek ņemtas asinis, kurās tiek testēti un tālāk analizēti sekojoši bioķīmiskie radītāji: organisma oksidēšanās-reducēšanās procesus ietekmējošie (kopējie antioksidanti, reducētais glutations), iekaisuma procesus regulējošie (C-reaktīvais proteīns, TNF-α, interleikīni, BNP), aknu veselības parametri (ASAT, ALAT, GGT) un lipīdu statusu, kā arī kaulu un skrimšļu veselību ietekmējošie faktori (P2NP, DPD, osteokalcīns, vitamīni D3+D2), bez tam arī kortizola un DHEA līmeņi asinīs. Klīniskais pilotpētījums pašlaik vēl rit pilnā sparā, bet, ņemot vērā, ka klīnisko datu par ogu un to produktu lietošanu uzturā ir diezgan maz, tad sagaidām, ka iegūtie rezultāti pavērs plašāku ieskatu uz ogās esošo antioksidantu lietošanas nozīmīgumu veselības uzlabošanā, kā arī nepieciešamo optimālo dienas devu.

Noslēdzot šo projektu mēs vēlamies piedāvāt ne tikai vienu, bet vairākus efektīvus un kvalitatīvus produktus cilvēku veselības uzturēšanai gan Latvijas, gan ārvalstu tirgos. Leposimies ar savām dabas bagātībām un patiesi novērtēsim tās arī paši!

 

“Projektu „Vaccinum ģints ogu pārstrāde: “zaļās” tehnoloģijas un inovatīvi, farmakoloģiski raksturoti produkti biofarmācijai” līguma Nr. 1.1.1.1/16/A/047 līdzfinansē Eiropas Reģionālais attīstības fonds.”

https://www.lu.lv/berriespro/

http://www.silvexpo.lv/lv/research.html

 

 

Citi raksti par šo tēmu

Follow veselslv on Twitter

 



 

 

Citi piedāvājumi