Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Pats labākais dzīves skolotājs – pieredze. Ņem, protams, dārgi,bet paskaidro saprotami.


 

Citi raksti par šo tēmu

Neizdomāta slimība - celiakija

Irina Rubinčika

Celiakija ir neārstējama ģenētiska gastroenteroloģiskās sistēmas slimība. Pacientiem visa mūža garumā jāizvairās no glutēna – kviešu, rudzu, miežu olbaltuma (lipekļa), kas izraisa tievās zarnas bārkstiņu atrofiju. Bojātas zarnu bārkstiņas nespēj uzsūkt uzturvielas, sāk attīstīties dažādas citas slimības. Tas nozīmē, ka ēdienkartē nedrīkst būt desmitiem produktu, kuros kvieši, rudzi vai mieži ir sastopami pat niecīgā daudzumā.
Celiakijas slimnieki uzturā nedrīkst lietot maizi, kūkas, makaronus, picas, mērces un daudzus citus rūpnieciski ražotus produktus. Par laimi, ievērojot stingru bezglutēna diētu, tievo zarnu bārkstiņas atjaunojās.

Celiakiju visbiežāk atklāj bērnu vecumā, tomēr nereti slimība sevi piesaka arī vēlāk. Sākumā slimība norit slēptā vai vieglā formā, tāpēc aizdomas nerada. Ik pa laikam var būt caureja vai aizcietējums, svara zudums vai pieaugums, hronisks nogurums, vēdera sāpes, ādas problēmas – kopā līdz 40 pazīmēm. Latvijā ar celiakiju slimo ap 7000 cilvēku, tai skaitā 1500 bērnu. Latvijā celiakijas pacienti ir iemācījušies ievērot stingru diētu, gatavojot ēdienus mājās, jo nu jau ir pieejami arī daudzi bezglutēna produkti. Taču paēst ārpus mājām – bērnudārzā, skolā, augstskolā, darbā, kafejnīcā vai restorānā – šie cilvēki joprojām nevar, jo tur šādu bezglutēna ēdienu negatavo. Veikalos produkti, kas paredzēti celiakijas slimniekiem, ir apzīmēti ar aplīti, kurā ir pārsvītrota labības vārpa, diemžēl tie ir 3 – 5 reizes dārgāki nekā parastie. Vairāk informācijas: www.dzivebezglutena.lv

Follow veselslv on Twitter

 



 

 

Citi piedāvājumi