Nevajag pašsadedzināties tikai tādēļ, lai citiem būtu silti...
Citi raksti par šo tēmu
Uzturs un diēta
Par veselīga dzīvesveida izvēles iespējām
Dr. Andis Brēmanis
Dzīvē viss rit diezgan ātri, un daudzas lietas steigā notiek nemanāmi. Viena no tādam lietām ir liekā svara parādīšanās un pārvēršanās nopietnā problēmā, ko sauc par aptaukošanos. Viena lieta ir neapmierinātība ar savu vizuālo tēlu un to, ka neder pierastais apģērba izmērs, bet pārlieku liels svars ir arī paaugstināts risks tādām kaitēm kā otrā tipa cukura diabēts, taukainā hepatoze (aknu aptaukošanās), holesterīna un urīnskābes vielmaiņas traucējumi. Var parādīties sirds un smadzeņu asinsvadu problēmas, kā arī paaugstināts asinsspiediens.
Pārtika, kas papildināta ar vitamīniem un minerālvielām
Preparāti vielmaiņas aktivizēšanai un tievēšanai
Māra Kondrāte
Par saldinātājiem
Salda garša piemīt daudziem dabā sastopamiem produktiem. Piemēram, saldi ir banāni, arbūzi, vīnogas un citi augļi vai ogas. Salda garša piemīt arī burkāniem, ķirbjiem un paprikai. Konkrētā produkta salduma pakāpi nosaka tajos esošo vienkāršo cukuru (glikozes, fruktozes, saharozes) daudzums un proporcijas.
Zemeņu laiks
Anna Nikolajeva, Daina Zīle
SIA „Veselības centrs Medeors”
Zemenes ir vienmēr pirmā dārza oga, pirmais „dzīvs” deserts un pirmie sezonālie vitamīni. Astoņi iemesli kāpēc ēst zemenes:
1. Zemenes atjauno ķermeni.
Zemenēs dominē ogļhidrāti, kas stimulē vielmaiņu un veicina ātrāk atjaunot ķermeņa šūnas. Pēc šīm īpatnībām zemenes var droši pieskaitīt pie atjaunošanas līdzekļiem.
Mērenības princips ēdienkartē
Dr.Andis Brēmanis
Ēšana ir svarīga ikdienas sastāvdaļa. Ēdiens organismam piegādā dažādas vielas, kas regulē vielmaiņas procesus, un enerģiju, kas nepieciešama organisma funkcionēšanai, būvmateriālu audu atjaunošanai. Bez tam ēdiens ar savu vizuālo izskatu, smaržu un garšu sniedz mums baudījumu.
Tātad uzturam ir ļoti liela nozīme organisma veselības un labas pašsajūtas nodrošināšanā. Svarīgi, lai ikdienas uzturs izpildītu visus iepriekšminētos uzdevumus.
Ieteikumi dārzeņu un augļu lietošanai uzturā
Veselīgs uzturs ir viens no veselības priekšnosacījumiem. Veselīgu uzturu veido četras produktu grupas – graudaugu produkti; augļi, ogas un dārzeņi; piena produkti; gaļas un zivju produkti, olas un kaltēti pākšaugi.
Vai organisma skābju - sārmu līdzsvara traucējumi ir koriģējami?

RSU profesors, Dr. habil. med.
(saīsināts – pilns raksts žurnālā „Materia Medica”)
Organisma skābju - sārmu līdzsvara traucējumi ir visai izplatīti, bet mūsu zināšanas par tiem vājas. Pacienti par šiem traucējumiem interesējas. Vēl vairāk – dzirdēts, ka rietumvalstīs cilvēka skābju - sārmu līdzsvara korekcija ir ļoti populāra...
Ēdienkarte ādas skaistumam
Veselības centra 4 Wellslim centra
Lai āda būtu vesela un tīra, ideāli noderēs tā pati diēta, kas pielietojama, lai atveseļotu visu organismu. Ēdienkartē jāiekļauj dažādi augļi, ogas, dārzeņi un saknes, kas bagāti ar šķiedrvielām, bet maz satur taukus, cukuru un sāli. Pēdējo divu garšas kārpiņu kairinātājus būtu vēlams ierobežot līdz minimumam. Šāda ēdienkarte apgādā organismu ar vitamīniem, minerālvielām, kuri vitāli nepieciešami organisma normālai funkcionēšanai.
Uztura ieteikumi enerģijai un labsajūtai
Veselības centra 4 Wellslim centrs
Uzlabot noskaņojumu tumšos gada mēnešos var palīdzēt dažādi produkti.
Noguruma iemesli
Depresiju un spriedzi izraisa zems serotonīna līmenis asinīs. Tā daudzums ir atkarīgs no D vitamīna izstrādāšanās organismā, ko veicina dabiskā saules gaisma. Serotonīns ir viens no spēcīgākajiem garastāvokļa, apetītes, sāpju un miega jutības noteicējiem organismā. Kad organismā ir zems D vitamīna daudzums, krīt arī serotonīna līmenis.
Pareizi ēdot serotonīna līmeni iespējams atjaunot vajadzīgajā daudzumā. Protams, ka vispirms roka sniegsies pēc vienkāršiem ogļhidrātiem pārbagātiem produktiem, kā dažādi saldumi, ātrās uzkodas, limonādes, bet var arī citādi.
Kas ir transtaukskābes?
Nepiesātinātās taukskābes ir taukskābju molekulas, kas satur vismaz vienu dubultsaiti. Tās var iedalīt kā cis (izliektas formas) vai trans (taisnas formas) – to nosaka dubultsaites struktūra molekulā. Visvairāk nepiesātināto tauku uzturā pastāv cis formā, tomēr neliela daļa ir sastopama trans formā.