Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Pats labākais dzīves skolotājs – pieredze. Ņem, protams, dārgi,bet paskaidro saprotami.


 

Citi raksti par šo tēmu

Vīnogas

Gundega Krastiņa, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada aprīlis

Sen ir zināms, ka vīnogas un vīnogu produkti (protams, arī vīns) ir labs ierocis cīņā ar sirds un asinsvadu slimībām, pateicoties polifenolu (augu valsts izcelsmes ķīmiskās vielas) antioksidantu īpašībām

Vīnogu polifenoli arī samazina asins recēšanu, novēršot trombu veidošanos, normalizē sirds ritmu un palīdz novērst asinsvadu sašaurināšanos. Joprojām nav pilnīgi skaidrs, tieši kādā veidā polifenoli darbojas, bet fakts, ka tās ir aktīvi darbojošās vielas, ir vispāratzīts.
Nesen pētījumos tika konstatēts, ka vīnogu ekstrakts var palīdzēt cīnīties arī pret kuņģa slimībām. Kuņģa saslimšanas, īpaši gastrītu, kuņģa čūlu un kuņģa vēzi, izraisa baktērija Heliobacter pylori. Nesen veiktā pētījumā zinātnieki no Klemzonas universitātes ASV ir konstatējuši, ka vīnogu un vīnogu sēkliņu ekstrakts nomāc šīs baktērijas vairošanos un izplatīšanos. Arī ķiplokiem, brokoļiem, dzērvenēm un zaļajai tējai, bet sevišķi to ekstraktiem ir spējas nomākt Heliobacter pylori.
Polifenolus gan satur visi augi, augļi un dārzeņi, bet īpaši bagātīgs to avots ir ogas, tēja, alus, olīveļļa, melnā šokolāde, kafija, valrieksti, zemesrieksti, granātāboli un brokoļi.

Follow veselslv on Twitter

 



 

 

Citi piedāvājumi