Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Nevajag pašsadedzināties tikai tādēļ, lai citiem būtu silti...


 

Citi raksti par šo tēmu

Rozīnes

Ieva Salmane, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada decembris
Kad sakām: ar rozīnīti, tas nozīmē – kaut kas salds trāpījies uz zoba un piedod garšu, jēgu un savdabību visam pasākumam, apģērbam, ēdienam vai cilvēkam. Jā, tās ir tās mazās, krunkainās odziņas, kuras, pārklātas ar šokolādi, somi ap Ziemassvētkiem tirgo kā ziemeļbriežu kakas. Žāvētas aprikozes ir aprikozes, kas izžāvētas, žāvētas plūmes ir žāvētas plūmes, bet, lūk, izkaltējam vīnogas un nosaucam tās par rozīnēm. Dīvaini, vai ne? Vienīgi godīgajiem francūžiem ir raisin (vīnogas) un raisin sec (vīnogas žāvētas).  Ir daudz un dažādas rozīnes – lielas un mazas, gaišas un tumšas. Tas atkarīgs no vīnogu šķirnes, bet ne tikai. Piemēram, gaiši zeltainās rozīnes ir tās pašas brūnās, tikai apstrādātas  ar sēra dioksīdu un mākslīgi žāvētas, lai piešķirtu tām burvīgo zeltaino krāsu, uz ko mēs visi uzraujamies, stāvot veikalā pie plaukta. Parasti vīnogas tiek žāvētas saulē –  kā nekā lielākoties tās ražo valstīs, kur par saules trūkumu nesūdzas, faktiski visās dienvidu zemēs.

Ja lasi angļu valodā, sastapsi trīs dažādus rozīņu apzīmējumus. Ar vārdu raisin apzīmē lielas, no tumšajām vīnogām ražotas rozīnes; sultana ir lielo, gaišo vīnogu produkts, bet currant – sīkas un tumšas rozīnītes, nepavisam ne korintes, kā varētu šķist. No uzturvērtības viedokļa rozīnēs ir divas labas lietas – daudz cukura, kas ātri atjauno spēkus stresa vai fiziskas slodzes apstākļos, un vecie, labie, modernie antioksidanti, kas cīnās ar šūnu novecošanu. Negaidiet no tām nekādu vitamīnu pārbagātību, tie ir svaigos augļos. Uz vīnogu un tātad arī rozīņu miziņām ir daudz rauga sēnīšu. Ja gatavo dabisko ieraugu, noteikti piemet kādu rozīni, mīkla rūgs intensīvāk. Tās palīdz saraudzēt arī bērzu sulas.
Ir kāda lieliska, bet ekstrēma spēle Apzodz pūķi!, ar ko viktoriāņu laikmetā izklaidējās Ziemassvētku laikā. Nedaudz uzsilda brendiju un ielej to seklā, plašā traukā apmēram  1,5 cm biezā slānī. Iemet tur izklaidus sauju rozīņu un brendiju aizdedzina. Nodzēš citus apgaismojumus, un dalībnieki cauri zilajām liesmām cenšas izmakšķerēt pēc iespējas vairāk rozīņu un apēst tās. Uzvarētājam garantēta laime mīlestībā visu nākamo gadu.

 

Follow veselslv on Twitter



 


 


 

 

Citi piedāvājumi