Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Nevajag pašsadedzināties tikai tādēļ, lai citiem būtu silti...


 

Citi raksti par šo tēmu

Rožkāposti

Iveta Galēja, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada decembris
Rožkāposti ir tie paši Briseles kāposti, un gan viens, gan otrs nosaukums ir pareizs. Rožkāposti tāpēc, ka mazie kāpostu pumpuriņi atgādina vēl neatvērušās rozes, bet Briseles kāposti tāpēc, ka 19. gadsimta grūtajos laikos Briseles apkaimes zemnieki glāba pilsētnieku vēderus no izsalkuma. Stāsti par šo minikāpostiņu labajām īpašībām ir saglabājušies vēl no 1597. gada beļģu hronikām.

Ziemā rožkāposti ir ideāls vitamīnu un citu vērtīgu vielu avots, turklāt jo ilgāk tie dzīvojas uz lauka, jo garšīgāki kļūst. Lielāko daļu rožkāpostu parasti novāc līdz novembra beigām, decembra sākumam, taču tie, kas paliek uz lauka, kļūst vēl garšīgāki; aukstuma ietekmē tie zaudē asumu un rūgtumu un kļūst maigāki un saldāki. Starp citu, rožkāposti itin mierīgi pārdzīvo aukstumu līdz -12 grādiem. Rudenī novāktiem rožkāpostiem ir gaiši zaļas lapiņas, turpretī ziemā un pat pavasarī vāktiem – tumši zaļas. Šie krāsu toņi kvalitāti neietekmē, galvenais, lai ārējās lapiņas nebūtu dzeltenīgas un savītušas. Atšķirībā no citiem kāpostiem rožkāposti nav ilgi uzglabājami, jo tad zaudē visu labo, kas tajos mīt. Arī ledusskapī tos nevajadzētu uzglabāt ilgāk par trim četrām dienām, vislabāk – no dārza uzreiz katlā.
Lai rožkāposti vienmērīgāk izvārītos, ieteicams kātiņus krusteniski iegriezt. Ja kāpostus paredzēts vārīt ilgāku laiku, tas nav nepieciešams, galvenais – pirms tam noņemt pāris ārējo lapiņu un nogriezt cieto kātiņu. Vāciešiem rožkāposti ir svētdienas cepeša piedeva; tos pasniedz galdā arī visos svētkos, sevišķi Ziemassvētkos un citās ziemas svinībās. Klasiskais variants ir sviestā sautēti rožkāposti, kas pārkaisīti ar muskatriekstu un baltajiem pipariem. Rožkāpostus nevajadzētu vārīt ilgāk par astoņām minūtēm, jo vislabāk tie garšo, kad ir vēl nedaudz kraukšķīgi. Ziemā rožkāposti sevišķi labi sader ar kastaņiem, zosi un meža dzīvnieku gaļu, taču tos var pievienot arī zupām un salātiem.
Ja rožkāpostus sautē atsevišķi sālsūdenī vai buljonā, vislabāk vistas buljonā, izmanto pēc iespējas mazāk šķidruma un nevāri ilgāk par 15 minūtēm, lai nezaudētu garšu un arī vitamīnus. Ja īsti nepatīk izteiktā kāpostu garša, to vari mazināt ar piena piedevu. Starp citu, arī zilie pelējuma sieri labi sader ar rožkāpostiem, gluži tāpat kā āboli, ananasi, grauzdētas mandeles un sezama sēkliņas.

 

Follow veselslv on Twitter



 


 


 

 

Citi piedāvājumi