Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Pats labākais dzīves skolotājs – pieredze. Ņem, protams, dārgi,bet paskaidro saprotami.


 

Citi raksti par šo tēmu

Puravi

Signe Šēnfelde, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada novembris
Vai zini, ko nozīmē franciski pievilcīgais ieraksts restorānu ēdienkartēs vichys- soise? Tas nav nekas cits kā aukstā puravu krēmzupa, iemeldēta izsmalcināto ēdienu rasē. Taču patiesībā nekā pārlieku smalka šajā ēdienā nav; puravs drīzāk ir ziemeļnieciski sīvs un sīksts laucinieks nekā maigs un jūtelīgs franču pilsētnieks. Turklāt īpašas attiecības ar puravu ir velsiešiem. Kad 640. gadā karaļa Kadvaladera vadībā tie sakāvuši sakšus, lai nesajauktu ienaidniekus ar savējiem, pie cepurēm sprauduši puravus. Velsā Svētā Deivida dienā joprojām pieņemts pogcaurumā iespraust pa puravlapai.

Arī Latvijā puravi jūtas kā īsti savējie; ja būs kaut daži grādi siltumā un gana mitruma, turpinās augt arī pagrabā. Ja vēlies šo dārzeni saglabāt dzīvelīgi sulīgu visu ziemu, novāc to ar visām saknēm un, nokratot tikai zemes lielumu, liec stāvus cieši citu pie cita kastē vai konteinerā, kura dibenā ir mitras zāģskaidas vai kūdra. Telpai gan jābūt vēsai, un puravi reizēm jāapsmidzina. Ja tev ir siltumnīca, tad pēc novākšanas no lauka vari tos pierakt tur; ja gaidāms lielāks sals, kātus apber ar kūdru vai apsedz ar agrotīklu. Ir puravu šķirnes, kas pārziemo pat lielā salā, ja vien, protams, ir sniegs. Taču svarīgākais, kāpēc tā būtu jānoņemas ar puravu uzglabāšanu, ir fakts, ka pēc novākšanas C vitamīna daudzums dārzenī pieaug divas reizes.
Vairāk C vitamīna satur puravu lapas, taču sīpolā (botāniķi to dēvē par neīsto sīpolu) ir karotīns, kālijs un virkne citu noderīgu minerālvielu. Tāpat kā sīpols, kura vietā to nereti izmanto, arī puravs ir pilns ēterisko eļļu un enzīmu, kas lieti noder cilvēka organisma imunitātes un balss saišu stiprināšanai, cīņā ar liekajiem kilogramiem un reimatismu, nomierina nervu sistēmu, aknas un žultspūsli. Ir pat īpaša puravu diēta atslodzes dienām – tikai vārīti vai sautēti puravi ar olīveļļu un pāris pilieniem citrona sulas... Taču labāk tie garšo zupās – ar vai bez vistas buljona un kartupeļiem (britu variants) –, salātos, sautējumos, pildījumos, viegli apvārīti un apcepti sviestā kā patstāvīgs ēdiens kopā ar balto mērci vai bez tās. Puravs labi sader arī ar saldo krējumu, siera mērci vai šķiņķi, kurā tas ietīts.
P. S. Vichyssoise recepti atradīsi katrā franču recepšu krājumā.

Follow veselslv on Twitter



 


 


 

 

Citi piedāvājumi