Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Pats labākais dzīves skolotājs – pieredze. Ņem, protams, dārgi,bet paskaidro saprotami.


 

Citi raksti par šo tēmu

Gaļas diēta tiem, kas vēlas notievēt

Lolita Neimane

Tik ļoti bieži nākas dzirdēt: "Es ēdu tik maz, bet kļūstu arvien resnāka, toties draudzene - mute viņai kustas vienā laidā, bet tieva kā skals!" Tad neviļus rodas secinājums: "Man ir nepareiza vielmaiņa, bet draudzenei pareiza." Ja vēl kāds ārsts ieminējies par varbūtējiem vielmaiņas traucējumiem, diagnoze ir gatava: nepareiza vielmaiņa. Ja esam konstatējuši šādu "stipru" diagnozi, rodas attaisnojums arī liekai ķermeņa masai.
Kas ir vielmaiņa? Vielmaiņa jeb metabolisms ir vielu ķīmiskas pārvērtības, kas notiek visās dzīvās šūnās un nodrošina organismam plastisko materiālu un enerģiju.
Diviem cilvēkiem ar apmēram vienādu vielmaiņu, augumu un ķermeņa masu var būt pavisam atšķirīga dažādo ķīmisko reakciju gaita. Tas arī nosaka to, kāpēc ir tik dažādas mūsu vajadzības pēc noteiktām uztura sastāvdaļām. Šīs vajadzības saistītas gan ar iedzimtību, gan asins grupu, bet visvairāk ar vielmaiņas tipu. Atkarā no tā, cik ātri apēstais ēdiens tiek pārstrādāts enerģijā, var spriest par ātru vai lēnu vielmaiņas tipu. Turpmāk lietosim apzīmējumus — lēnais un ātrais vielmaiņas tips.
Lēnā tipa pārstāvis parasti ir ļoti savaldīgs, mierīgs,Lēnais vielmaiņas tipsun masas pieaugums noris samērā viegli, turpreti ātrā tipa pārstāvis ir diezgan nervozs, parasti atrodas vieglā stresa stāvoklī un tikai tad, kad pārlieku daudz un nepareizi ēdis, bet maz kustējies, pieņemas svarā. Šai gadījumā spilgti izpaužas neatbilstība starp apēsto un patērēto.
Vielmaiņai ir arī tieša saistība ar cukura līmeni asinīs. Lēnā tipa pārstāvim Šis līmenis bieži vien var būt paaugstināts, ari insulīna asinīs viņam var būt par daudz. To zinot, vieglāk saprast, kāpēc liekie ogļhidrāti kļūst par taukiem. Ātrā tipa pārstāvim abi šie raksturlielumi var būt samazināti, tāpēc ogļhidrāti tiek ātri pārstrādāti. Tas arī attaisno šo cilvēku kāri pēc saldumiem.
Abu tipu pārstāvjiem ir liela vajadzība pēc olbal- j tumiem, jo no tiem tiek producēts hormons glika- i gons, kas savukārt piedalās insulīna veidošanas reg- j ulācijā. Ātrā tipa pārstāvjiem labāk derēs "smagākie" | olbaltumi, kas atrodas sarkanā gaļā, subproduktos, ļ
Lēnā tipa pārstāvjiem labāk patiks putnu gaļas un I zivju olbaltumi. Ceru, ka daudziem, izlasot šo ievadu, radīsies vēlēšanās uzzināt, kurā grupā viņi ietilpst. Lai to uzzinātu, vispirms uzmanīgi ieklausieties sevī! Tad jūs varat atbildēt uz divu grupu jautājumiem un uzzināt, vai esat lēnā, ātrā tipa pārstāvis vai vidū starp šiem abiem tipiem.  
1.    Vai jūs parasti esat mierīgs un savaldīgs?    Jā    Nē
2.    Vai pēc kārtīgas "sarkanās gaļas" maltītes jums ir smaguma sajūta?    Jā    Nē
3.    Vai parasti problēmas risināt soli pa solim?    jā    Nē
4.    Vai varat iztikt bez brokastīm?    jā    Nē
5.    Vai saldumi dod jums ātru enerģijas pieplūdumu?    Jā    Nē
6.  Vai dodat priekšroku vieglai maltītei, kas sastāv no salātiem un
makaroniem, vai ceptai karbonādei un kartupeļiem?                                                   Jā      Nē
7.  Vai bieži jūtat slāpes?                                                                                              Jā      Nē
8.  Vai tādi produkti kā siers, sviests, avokado u.c. ātri jūs piesātina un dara mierīgus?        Jā      Nē
9.  Vai kafijas tase no rīta jums ir obligāta?                                                                     jā      Nē
10.  Vai jūtat vajadzību pēc asām garšvielām (kečupa, sinepēm u.c.)?                                Jā      Nē
Ja atbildējāt ar jā vismaz uz astoņiem jautājumiem. jūs esat klasiskā ātrā tipa pārstāvis. Jums būtu jāievēro šādi ēšanas noteikumi:
1)   vairāk tauku un olbaltumu  nekā lēnā tipa pārstāvja ēdienkartē, pie tam "labie" tauki nav jūsu ienaidnieks, ja vien neesat sirds slimnieks vai pārāk tukls;
2)  gatavojot gaļas ēdienus, taukus tomēr īpaši klāt nelieciet, pietiks arī ar gaļā esošiem;
3)   olbaltumi var būt katrā ēdienreizē, pie tam noderēs arī "smagākie" olbaltumi, piemēram, liellopu, aitas gaļa, treknas zivis, subprodukti, tumšā putnu  gaļa  (zoss,  tītars). Ja  sirgstat ar nieru slimībām,  osteoporozi vai  podagru,  purinbāzes saturošie produkti (sk. iepriekš minētos) jāizslēdz no ēdienkartes vai tie jāēd tikai pēc konsultēšanās ar ārstējošo ārstu;
4) kombinējiet gaļas ēdienus ar piedevām - ziedkāpostiem, spinātiem, pupām, sēnēm u.c. Ja izvēlaties kartupeļus vai rīsus, varat tos gatavot ar olīveļļu;
5)  tāpat kā lēnā tipa pārstāvim jums jāizvairās no cepumiem, kūkām un smalkmaizītēm.
Ja esat spilgts ātrā tipa pārstāvis, bet tomēr ilgstoši ievērojat beztauku, olbaltumiem nabadzīgu vai veģetāru diētu, ņemiet vērā, ka regulāri būsit dusmīgs uz visu pasauli.
Olbaltumus (arī purinbāzes) saturoši podukti absolūti nepieciešami, lai jūs justos apmierināts ar dzīvi. Visvairāk purīnbāzu ir sardīnēs, anšovos, aknās, nierēs un pākšaugos. Ēdot šos ēdienus, jums mazināsies tieksme pēc saldumiem un jūs ilgāku laiku jutīsities paēdis. Ēdot olbaltumus saturošus produktus, kuros vienmēr ir ari taukskābes, mazināsies salšanas sajūta, kas var būt ļoti spilgta, zaudējot ķermeņa masu un ēdot pārsvarā veģetārus ēdienus.
Ja esat atbildējuši ar jā uz 5—7 jautājumiem, šķiet, ka vairāk atbiistat ātram vielmaiņas tipam un jums būtu jāēd olbaltumus saturoši ēdieni vismaz 3—4 dienas nedēļā divas reizes dienā.
Ja esat atbildējuši pozitīvi uz mazāk nekā 5 jautājumiem, jūsu vielmaiņa ir līdzsvarota un varat izmantot ieteikumus, kas domāti gan vieniem, gan otriem. ■
Ja esat atbildējuši ar jā vismaz uz astoņiem jautājumiem, varat sevi uzskatīt par klasisku lēnā tipa pārstāvi. No jūsu ēdienkartes būtu jāizslēdz treknie ēdieni, piemēram, ribiņas, karbonāde, treknie piena produkti, subprodukti. Ēdiet rupju graudu maizi, dārzeņus, augļus. Ievērojiet tauku daudzuma samazināšanas principus, bet neatstājiet sevi bez olbaltumiem, jo tad notievēšana būs ļoti ilga un neefektīva. Olbaltumi ir ļoti svarīga
lēnā tipa pārsāvja ēdienkartes sastāvdaļa, tāpēc putnu gaļa un zivis ir tieši tas, kas jums vajadzīgs! Ēdiet tos divas reizes dienā. Veģetārā diēta jūsu lēno vielmaiņu darīs vēl lēnāku, tāpēc to neizvēlieties. Ja atbildējāt ar jā uz 5—7 jautājumiem, jūs tomēr sliecaties uz lēnā tipa pusi un jums ieteicams olbaltumus saturošu ēdienu ēst 3—4 dienas nedēļā divas reizes dienā. Ja atbildējāt ar nē uz vairumu jautājumu, jūs gaida vēl 10 jautājumu.

Ātrais vielmaiņas tips
1.  Vai jūtaties stiprs, spēcīgs un enerģisks?                                                                     Jā    Nē
2.  Vai labāk jūtaties pēc karbonādes, nevis pēc vistas gaļas ēšanas?                                  Jā    Nē
3.  Vai brokastīs labprāt ēdat ceptas olas ar speķi?                                                           Jā    Nē
4.  Vai uztraukuma gadījumā labprāt ēdat čipsus un sāļos riekstus?                                    Jā    Nē
5. Vai avokado, trekns siers un piena produkti atbilst jūsu gaumei?                                  Jā    Nē
6. Vai jūtaties slikti, ja nepaēdat ik pēc 2—3 stundām?                                                    Jā    Nē
7. Ja ēdat saldumus, vai drīz pēc to apēšanas gribat ēst atkal?                                          Jā    Nē
8.  Vai jums ir ļoti laba ēstgriba?                                                                                    Jā    Nē
9.  Vai kafijas dzeršana padara jūs nervozu?                                                                    Jā    Nē
10. Vai uz maizes dodat priekšroku sviestam, nevis džemam?                                          Jā    Nē


450 g maltas liesas liellopu gaļas,
2 baltmaizes šķēles,
200 ml piena,
200 g sīpolu,
2 āboli,
1 tējkarote čili,
1 tējkarote koriandra,
2 ķiploku daiviņas,
2 ēdamkarotes miltu, 25 g mandeļu skaidiņi 25 g žāvētu aprikožu, *
2 ēdamkarotes kečupa,
3 olas, r
1 tējkaiote kurkumas,     ^ 125 g rīvēta Čedaras siera.
Baltmaizes šķēli iemērc piena. Uz karstas pannas sautē sīpolus, ķiplokus, rīvētus ābolus, aprikozes. Pievieno maltai gaļai, nospiež baltmaizi un pieliek miltus, kā arī pārējās garšvielas. Iegūto masu liek dziļā pannā, pārber mandeļu skaidiņas, saputo olas ār kurkumuļ pārlej, uzkaisa sarīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes.

Follow veselslv on Twitter



 


 


 

 

Citi piedāvājumi