Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Pats labākais dzīves skolotājs – pieredze. Ņem, protams, dārgi,bet paskaidro saprotami.


 

Citi raksti par šo tēmu

Dateles

Signe Šēnfelde, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada novembris
Dateles, žāvēti palmas augļi, ir vieni no kalorijām bagātākajiem produktiem, turklāt kalorijas veido vienkāršie ogļhidrāti: 100 gramos ir 270 kilokalorijas un citu labumu, tostarp B5 vitamīns, kas veicina fizisko izturību. Iespējams, tāpēc senajos rakstos teikts, ka dateļu ēšana ir stingrā saistībā ar spermas kvalitāti un kvantitāti. Lai veicinātu seksuālo apetīti, esot jāēd sīki kapātas dateles, sajauktas ar kokosrieksta gabaliņiem un plaucētām mandelēm. Savukārt dateļu uzlējumam piemīt saaukstēšanos un nervus dziedinošas īpašības (lai pagatavotu depresiju un bezmiegu mazinošu uzlējumu, sešām datelēm izņem kauliņus, sasmalcini, pārlej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj stundu ievilkties; izdzer divās trijās reizēs ar visiem biezumiem). Taču tiem, kam ar seksualitāti un omu viss ir kārtībā, jāatceras, ka dateles ir smaga, ilgi sagremojama barība, kas tomēr lieti noder, ja strauji jāatgūst spēki.
Diemžēl Latvijā dateles neaug, tāpēc mums jābūt mierā ar to, ko atsūta no siltajām zemēm.  Taču, pirms atver maku, izpēti, vai dateles nākušas no to dzimtenes – Marokas, Tunisijas, Turkmenistānas –, jo tur atšķirībā no Eiropas dienvidiem augļus žāvē saulē, nevis jaudīgās žāvētavās, tiem nepievieno arī cukuru un konservantus un krietni mazāk apstrādā ar sēra dioksīdu (labākai krāsai un glabāšanai). Ja vien vari atļauties un esi pārliecināts, ka tevi nemāna, pērc bioloģisko produkciju, jo ķimikāliju rūpnieciski žāvētos augļos ir daudz. Un vēl – atceries, ka labas kvalitātes dateles ir gaiši brūnas, spīdīgas un nav salipušas. Ja žāvētās dateles nespīd, ir sausas un miltainas, tās pāris gadu ir aizkavējušās noliktavā vai tev mēģina pārdot... lopbarību (kaut arī augstvērtīgu). Mājās vērtīgo pirkumu glabā sausā, vēsā un tumšā vietā, bet, ja gadās tās sataupīt pārāk ilgi, vari «atdzīvināt» ar šalti karsta ūdens vai vīna.
Dateles līdzas melnajām plūmēm, aprikozēm, rozīnēm un vīģēm ir vienas no žāvēto augļu maisījuma vaļiem, kopā ar vistu tās ir neatņemams papildinājums austrumnieciskajam kuskusam un citiem gaļas ēdieniem. Kapātas dateles, drusku čili asumam, sauss sarkanvīns un cūkas fileja – vienkārši, ātri un garšīgi! Dateles ir labs papildinājums arī augļu salātiem – nevajadzēs citu saldinātāju. Dateles kopā ar riekstiem un citiem žāvētajiem un svaigajiem augļiem ir piemērots pamats desertam, saldumiem un pildījumiem.    

Follow veselslv on Twitter



 


 


 

 

Citi piedāvājumi