Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Pats labākais dzīves skolotājs – pieredze. Ņem, protams, dārgi,bet paskaidro saprotami.


 

Citi raksti par šo tēmu

Brīnišķīgās Godži ogas no Ķīnas


Godži (Goji, Wolfberries) ogas, Līcija jeb Tibetas bārbele – tie ir brīnišķīgā Tibetas auga nosaukumi. Godži ir nakteņu dzimtas krūmājs, kas aug līdz 3 m augstumam. Tas ir atrodams arī Ķīnā un Mongolijā, kā arī Krievijā (Sibīrijā).

Godži augļu saskarsme ar ādu izraisa oksidēšanās reakciju un ogu turpmāku  nomelnēšanu. Tāpēc augļi tiek vākti uz speciāla seguma, satricinot zarus. Pēc tam tos žāvē ēnā.
Austrumos Godži ogu brīnumainās dziednieciskās īpašības bija zināmas jau daudzus gadu tūkstošus atpakaļ. Ierakstos, kas ir datējami 650 gadu pirms mūsu ēras, Tibetas bārbeles ogas tiek minētas kā līdzeklis, kas ir spējīgs atjaunināt un attīrīt asinis. Tibetas klosteros, kas ir pazīstami ar dziļām un spēcīgām  zināšanām dziedniecībā, Godži tika uzskatīts par augu, kas nodrošina aktīvu, veselīgu un  ilgu mūžu,  kā arī ir līdzeklis tūkstošiem slimību.   
Ogām piemīt antibiotiskas pretvīrusu un pret appampumu īpašības, un vienlaicīgi tās ir stiprs antioksidants. Tās izvada no organisma toksīnus, attīra asinis, uzlabo nieru darbību un stiprina plaušas. Labvēlīgi  ietekmē  asins veidošanos un nervu sistēmu.
Savu popularitāti Goji ogas ieguva pateicoties 4 unikālu polisaharīdu saturam (LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4), kuri kopā nav sastopami nevienā citā pārtikas  produktā. Polisaharīdi ir sarežģīti ogļhidrāti. Viņi kalpo par galveno enerģijas avotu, kas izveidojas vielmaiņas rezultātā. Šiem polisaharīdiem piemīt milzīga bioloģiskā aktivitātē: antibiotiskā, pretvīrusu, pret appampumu, tiem piemīt arī antidotu īpašības.

Bez polisaharīdiem, Godži satur arī 21 minerālu un 18 aminoskābes, no kurām astoņas ir neaizvietojamas (t.i., cilvēka organisms nav spējīgs tās sintezēt, līdz ar to tās ir jāuzņem ar barību). Tādā veidā, ogas kļūst par vērtīgu olbaltumvielu avotu – tā saturs var sasniegt 11,7%. Augsts ir B1, B2, B6 un E vitamīnu saturs. C vitamīns Godži ogās ir 500 reizes vairāk, nekā apelsīnos, bet dzelzs – 15 reizēs vairāk, nekā spinātos un beta-karotīna šajās ogās ir vairāk  nekā burkānos. Otra tāda auga pasaulē nav.
Pateicoties molekulārām saitēm vielās, kas ietilpst Godži ogās, to kopēja uzturvērtība ir ļoti augsta. Cilvēka organisma šūnas  polisaharīdu ietekmē funkcionē sabalansēti, un visi aizsardzības mehānismi tiek iesaistīti kopējā darbībā.
Austrumu medicīnā Godži ogas rekomendē anēmijas, muguras sāpju, redzes pavājināšanās un cukura diabēta gadījumos, kā arī muguras un galvas smadzeņu, un limfātisko mezglu stāvokļa uzlabošanai, aizdegunes un mandeļu slimību gadījumos, kā stiprinošu un pret stresa līdzekli visa organisma atjaunināšanas nolūkiem. Godži ogas pazemina cukura un holesterīna līmeni asinīs, stabilizē spiedienu, regulē sirds un galvas smadzeņu darbību.
Pētījumā, kurā piedalījās pavecāki cilvēki, kas lietojuši Godži ogas uzturā vienu reizi dienā triju nedēļu garumā, tika noskaidrots, ka  67% cilvēku T-šūnu aktivitāte paaugstinājās trīs reizēs (T-šūnas atbild par informācijas par agrāk aktīviem antigēniem glabāšanu un sekundāro imunitātes reakcijas veidošanu), 95% cilvēku būtiski uzlabojās  apetītes un miega kvalitāte, 35% cilvēku daļēji atjaunojās seksuāla funkcija.
Godži ogas visos veidos pastiprina gamma-interferona (vielas, kas spēj apturēt vēža appampuma augšanu) izdalīšanos organismā. Pie kam, Godži ogās ir savienojumi, kas bloķē DNS replikāciju vēža šūnās. Tādā veidā, appampumu profilaksei, blakus efektu nivelēšanas nolūkam ķīmiskās un staru terapijas gadījumos un kā palīgprodukts onkoloģisko slimību terapijā Godži ogas var sniegt slimniekam nenovērtējamu labumu.
Visvienkāršākais ogu lietošanas veids ir to lietošana sausā veidā. Diennakts norma – aptuveni 10-15 gr. Arēji ogas ir ļoti līdzīgas rozīnēm – tās var lietot arī žāvētas, pievienojot jogurtiem, salātiem, gatavojot garnējumus un mērces. Iespējams arī gatavot no tām sulu un dziednieciskās tinktūras.
Paralēli brīvi augošo ogu savākšanai eksistē arī mākslīgā Godži audzēšana. Diemžēl augu dziednieciskās īpašības ir atkarīgas no to augšanas apstākļiem, pesticīdu un dažādu augšanas veicināšanas ķīmikāliju pielietojuma.
Mūsu piedāvātās ogas audzētas ĶTR Ningxia provincē, kura ir viens no ievērojamākajiem Godži ogu piegādātājiem Eiropas Savienības, Japānas, dienvidaustrumu Āzijas tirgiem. Ogas audzētas ar minimāli pieļaujamo pesticīdu daudzumu un to apstrādes procesā netiek pielietotas ķimikālijas.


Servo SIA
www.organicfood.lv
tel.+371 67279893
mob.tel.+371 22071412

Follow veselslv on Twitter


 


 


 


 

 

Citi piedāvājumi