{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 

Bisfenols A giga

Nevajag pašsadedzināties tikai tādēļ, lai citiem būtu silti...


 

Mārrutki

Iveta Galēja, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada oktobris
Mārrutka sakne ir bez smaržas, un asums no tās izlaužas tikai tad, kad to iegriež vai ielauž. Tās rīvēšana gan nav viegla un prasa saņemšanos, taču rezultāts to visu atsver – tikai tad parādās mārrutka īstā garša un daba. Katrā ziņā rīvēt mārrutku labāk ārā, svaigā gaisā, un arī tad jāskatās, lai vējš pūstu nevis sejā, bet no muguras, un elpot vēlams caur muti, nevis degunu.

Rīvēšanai piemērotākas ir nepāraugušas saknes bez koksnainām šķiedrām. Mizu nogriez biezā kārtā un sakni rīvē pēc iespējas smalkāk, jo tad aromāts būs izteiksmīgāks. Nomizotu sakni ieteicams tūlīt apslacīt ar citrona sulu, lai nesabrūnē, un tikai tad rīvēt. Sarīvēto masu samaisa ar saldo krējumu, sāli un cukuru pēc garšas. Lai saglabātu gaišo krāsu, etiķa vietā labāk pievienot vēl kādu karoti citrona sulas. Mārrutku maisījuma asums būs atkarīgs no pievienotā krējuma daudzuma – ja gribi maigākus, iemaisi vairāk krējuma. Tas pats attiecas arī uz ābolu mārrutkiem – sarīvē skābu ābolu, apslaki ar citrona sulu, pārkaisi ar sāli un šķipsniņu cukura, virsū rīvē mārrutku, atkal apslaki ar citrona sulu. Lai noķertu īsto garšu, ik pa brīdim samaisi un nogaršo. Ja gribi maigāku, pierīvē vēl kādu ābolu. Iecienīts un dekoratīvs variants ir mārrutki ar sarkanajām bietēm. Recepte ar konkrētām proporcijām te nederēs, būs vien jāpaļaujas uz savu garšu, jo asums un pārējās nianses ir ļoti atkarīgas no katras konkrētās saknes. Ideālā variantā mārrutki būtu jārīvē īsu brīdi pirms ēšanas, jo sinepju eļļa, kas «atbild» par pikantumu, ātri izgaro. Ja tiek rīkota rīvēšanas talka, visam jābūt sagatavotam un  pie rokas, lai gatavo produkciju zibenīgi dabūtu iekšā burciņās un aizvākotu. Starp citu, daudz vieglāk ir sarīvēt viegli sasalušu sakni.
• Rīvēti mārrutki, samaisīti ar krējumu, ir lieliska piedeva zivju ēdieniem, it sevišķi žāvētām zivīm, kā arī žāvētas gaļas, šķiņķa un citiem gaļas ēdieniem.
• Rīvēti mārrutki ar sasmalcinātiem ķiplokiem, citrona sulu, muskatriekstu, pipariem, olas dzeltenumu un rozīnēm veido garšīgu mērci grilētai gaļai.
• Rīvēti mārrutki, samaisīti ar treknu skābo krējumu, maltiem baltajiem pipariem un samaltām grauzdētām mandelēm, papildina meža dzīvnieku gaļas, kā arī zivju ēdienus.
• Biezpiens vai svaigais siers, samaisīts ar mārrutkiem, ir laba piedeva brokastu maizītēm.

Follow veselslv on Twitter

  Avene 160x160px
 

 

Citi piedāvājumi