{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 

Bisfenols A giga

Pats labākais dzīves skolotājs – pieredze. Ņem, protams, dārgi,bet paskaidro saprotami.


 

Ēdamie kastaņi

Ieva Salmane, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada oktobris
Līdz ar romiešu pirtīm, kas pilnveidoja daudzu tautu izpratni par higiēnu, no seno romiešu uzvaras gājiena pāri Eiropai mums palicis mantojumā vēl šis tas. Tā kā romieši gatavojās uz ilgāku palikšanu iekarotajās teritorijās, viņi nodrošinājās ar pazīstamu un garšīgu pārtiku nākotnei – apstādīja veco, labo Eiropu ar ēdamo kastaņu audzēm. Pie mums gan to nav, taču tur nevaram vainot romiešus, bet siltuma ziņā paskopo klimatu. Ēdamie kastaņi ir gana barojoši. Ne jau velti Vidusjūras reģionā kastaņu dēvē par «maizes koku». No samaltu kastaņu miltiem cep maizi, tikai jārēķinās, ka kastaņi nesatur lipekli, tāpēc vēlams pievienot kviešu miltus vai arī samierināties ar irdenu plāceņveida izstrādājumu. Toties kastaņu miltos ir divreiz vairāk cietes nekā kartupeļos. Nobriestot tā pārvēršas cukuros, kas arī dod kastanim tā brīnišķīgo, saldeno garšu. Visvienkāršākais un garšīgākais veids, kā pagatavot kastaņus, ir to cepšana. Ja esi izbadējies rudens tūrists kādā lielākā Eiropas galvaspilsētā, nekas nav garšīgāks kā turziņa ar kastaņiem, kas cepti uz oglēm. Tradicionāls Ziemassvētku našķis ir sīrupā vārīti kastaņi, ko franči glīti iesaiņo zeltītā papīrā un pārdod par lielām naudiņām. Bet kastaņi nav tikai našķis, tos vāra, cep un pasniedz kā piedevu. Ļoti iecienīti kā putna cepeša pildījums, tikai pirms tam tie jānomizo. Ja gribi kastaņus uzcept pats, rīkojies šādi: uzkarsē cepeškrāsni ļoti karstu, katrā kastanī no «ļipiņas» puses iegriez krustiņu, tad kastanis cepoties neeksplodēs (ir bijuši tādi gadījumi!), ber uz pannas, liec krāsnī un cepini kādas 20–25 minūtes. Iegrieztais krustiņš arī palīdzēs kastani izlobīt.


Follow veselslv on Twitter

  Avene 160x160px
 

 

Citi piedāvājumi