{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 

Bisfenols A giga

Nevajag pašsadedzināties tikai tādēļ, lai citiem būtu silti...


 

Citi raksti par šo tēmu

Auzas

Edita Romāne, žurnāls "Sveiks un Vesels"

Domā, ka auzas tāpat kā rudzi, par kultūraugu kļuvušas, sākumā būdama nezāle senatnē kultivēto kviešu laukos. Mūsu dienās auzas audzē visā mērenā klimata joslā gan Eirāzijā, gan Ziemeļamerikā un izmanto par vērtīgu pārtikas un lopbarības augu.
Auzu graudi, salmi un svaigi laksti ir seni tautas medicīnas līdzekļi. Graudus un salmus lieto par urīndzenošu līdzekli urīna aizturēšanas, tūskas, nierakmeņu gadījumā, sviedrējošu un temperatūru pazeminošu, žultsdzenošu, vieglu caurejas un pretmeteorisma līdzekli (30 g lakstu vai salmu aplej ar 1 litru verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, lieto pa 1/2 glāzei 4 — 5 reizes dienā; 1 glāzi graudu aplej ar 1 litru ūdens, uzvāra un turpina uz lēnas uguns karsēt, līdz tilpums samazinās līdz 3/4 litra, nokāš, atdzesē un lieto pa 1/2 glāzei 3 —4 reizes dienā).
Diedzētu auzu graudu un svaigu lakstu sula ir spēcinošs līdzeklis pēc gripas, saaukstēšanās slimībām, pret bezmiegu un neirozi, Par organismu stiprinošu līdzekli iesaka arī šādi gatavotu novārījumu. 1 glāzi graudu aplej ar 1 litru ūdens, uzvāra un turpina karsēt uz lēnas uguns, līdz tilpums samazinās līdz 1/2 litra. Iegūto bieza ķīseļa konsistences novārījumu nokāš, pievieno 2 glāzes piena, uzkarsē, pievieno 4 tējkarotes medus. Izdzer siltu 2 — 3 reizēs dienas laikā. Ārīgi (peldei, apmazgāšanai, kompresēm) lieto salmu novārījumu (0,5 — 1 kg salmu aplej ar 5 litriem ūdens un vāra 30 min). Tas ir līdzeklis pret kāju svīšanu (kopā ar ozola mizu), ādas slimībām, skrofulozi, apsaldējumu, muguras sāpēm jostas apvidū, reimatismu, rahītu. Ukrainā lieto karstas salmu vai stipra salmu novārījuma kompreses nierakmeņu izraisītu sāpju gadījumā. Mūsdienu medicīnā lielo auzu pārslas (novārītus, saplacinātus graudus) un miltus vai grūsli (novārītus, sīki sasmalcinātus graudus) diētiskai ēdināšanai gremošanas sistēmas, sirds un asinsvadu sistēmas, tuberkulozes un citu slimību gadījumā.Auzu graudi satur ļoti daudz (līdz 66%) ogļhidrātu [vidēji 40% cietes, 13% celulozes (pārslās tās ir 1,0 — 1,5%), pektīnvielas, insulīnu u.c]. Graudus un to pārstrādes produktus vārot, cietes un arī pektīnvielu ietekmē veidojas recekļains ūdens šķīdums, ko sauc par gļotām (farmācijā) vai ķīseli (ikdienā). Šis gļotainais novārījums ir ļoti saudzējošs, kuņģa gļotādu pārklājošs (sedzošs) līdzeklis, ko lieto stingras diētas gadījumā kuņģa slimniekiem. Parasti šim nolūkam izmanto auzu pārslas vai grūsli, jo tie satur mazāk celulozes nekā neapstrādāti graudi un to novārījums ir vieglāk sagremojams.Auzu pārslu ķīseli ar pienu, biezputras un piena zupas lieto par organismu spēcinošu līdzekli atveseļošanās periodā, kā arī bērnu uzturā, jo auzu graudi, pārslas un grūslis ir ar kalciju bagātākie putraimi (to 100 g atbilst 350 — 420 kcal). Bez lielā ogļhidrātu daudzuma tie daudz satur olbaltumu (vidēji 13%), maz, bet tomēr vairāk nekā citi graudi, tauku (vidēji 5%). Auzu graudos ir ļoti daudz B1 vitamīna (0,54 mg/100 g) un PP vitamīna (atbilstoši vairāk par 0,10 mg/100 g un vairāk par 1,0 mg/100 g), daudz lecitīna (0,4 — 0,5%), linoskābes (2,46%), cholīna. Auzu graudi ir vērtīgs fosfora (vairāk par 300 mg/100 g), magnija (vairāk par 100 mg/100 g) un dzelzs (vairāk par 3 mg/100 g) avots. Šo elementu daudzums auzu putraimos uzskatāms par ļoti lielu. Graudos ir daudz kalcija (51 — 100 mg/100 g), kālija (251 — 400 mg/100 g), vara, bet maz nātrija (20 — 49 mg/100 g).
Bez lietošanas diētiskā uzturā cita oficiāli atļauta lietojuma auzām zinātniskā medicīnā nav, kaut gan literatūrā aprakstīti pētījumu rezultāti, kas apstiprina to lietošanas iespējas cukura diabēta ārstēšanai un atradināšanai no opija un nikotīna atkarības. Zināms apmēram 100 ārstniecības augu, kas pazemina cukura līmeni asinīs. Auzas ir viens no tiem. Tautas medicīna šim nolūkam ieteic graudu uzlējumu (100 g graudu aplej ar 600 ml verdoša ūdens, 3 stundas nostādina, lieto pa 100 mg 3 — 4 reizes dienā pirms ēšanas). 1987. gadā Truskavecā gūti labi rezultāti cukura diabēta ārstēšanā ar graudu dzeltengatavības stadijā vāktu auzu salmu novārījumu (500 cm3 izkaltētu, smalki sagrieztu salmu aplej ar 3 litriem ūdens, uzvāra un uz lēnas uguns turpina karsēt 3 stundas), ko lietoja pa 100 ml 3 reizes dienā pirms ēšanas. Auzu hipoglikēmisko darbību skaidro ar tajās esošo polifenolu klātbūtni. Bez tam šie savienojumi samazina arī holesterīna un lipīdu daudzumu asinīs.
Tibetas un Indijas medicīnā auzu novārījums jau kopš senatnes ir labi zināms līdzeklis atradināšanai no opija lietošanas, bet krievu tautas medicīnā auzu tinktūru (pa 5 ml 4 reizes dienā mēnesi ilgi) izmanto tabakas pīpēšanas atmešanai. Šie tautas medicīnas ieteikumi pārbaudīti arī zinātniskos pētījumos. Tās liecina, ka auzu galēniskie preparāti palīdz pārvarēt atkarību gan no nikotīna, gan morfīna. Piemēram, pārbaudīta iespēja atbrīvoties no nikotīna atkarības, lietojot svaigu lakstu spirta ekstraktu. Eksperimentā tika iegūti statistiski ticami rezultāti, smēķētājiem bija uzlabojies miegs, tie stipri samazināja tabakas devu. Iedarbības efekts saglabājies vēl 2 mēnešus pēc auzu preparāta lietošanas.

Citi raksti par šo tēmu

Follow veselslv on Twitter

 

   

 

Citi piedāvājumi