{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 

Ģērmanis GIGA

Nevajag pašsadedzināties tikai tādēļ, lai citiem būtu silti...


 

Pēdu smakas - cēloņi un ārstēšana

Māra Veselova, Agnese Miķelsone

Galvenais pēdu smakas iemesls ir kāju svīšana. Sviedri paši par sevi ir bez smaržas, bet tie rada labvēlīgu vidi dažādu baktēriju augšanai, un ražo nepatīkami smaržojošas vielas.

Šīs baktērijas dabiski atrodas mūsu ādā kā daļa no cilvēka dabīgās mikrofloras (lai gan proporcionāli vairāk smaržas tiek radītas, kad tiek valkātas slēgtas kurpes). Pēdu priekšējā daļa ir vieta, kur rodās visvairāk sviedru. Vairāk smakas rodas, ja notiek pastiprināta pēdu svīšana, piemēram, daudzu stundu garumā valkājot slēgtas kurpes. Zeķes parasti neizraisa pēdu smaku, bet, ja tās valkā apavos, tās var pastiprināt svīšanu un veicināt smakas intensitāti, it īpaši uz pirkstiem, kur baktērijas var zelt un plaukt.

Ņemot vērā to, ka zeķes tieši saskaras ar kājām, to sastāvs var ietekmēt kāju smaržu. Poliesteris un neilons ir populāri sintētiskie materiāli, ko izmanto zeķu izgatavošanai, bet parasti nodrošina mazāk ventilācijas nekā kokvilna vai vilna, ja to izmanto zeķu ražošanai. Valkājot poliestera vai neilona zeķes, var palielināties svīšana, jo tās neļauj kājām elpot, vislabākā ir kokvilna. Kokvilnas dabiskās antibakteriālas īpašības var mazināt smakas labāk nekā sintētiskās zeķes, lai gan daudzas sintētiskās zeķes tiek apstrādātas ar ķimikālijām, lai mazinātu kāju smaku. Tā kā apavu iekšējās daļas parasti netiek mazgātas (atšķirībā no zeķēm), un, tā kā zeķes arī palīdz absorbēt sviedrus no kājām, valkājot slēgtās kurpes bez zeķēm, palielinās sviedru daudzums, kas uzkrājas kurpes, ļaujot baktērijām laika gaitā savairoties un augt. Šajā gadījumā baktēriju augšana tiek pastiprināta, jo slēgtās kurpes nesaņem pietiekamu gaisa pieplūdi (īpaši pirkstu daļā, kur pēdas rada vislielāko sviedru daudzumu), tādēļ sviedri nevar iztvaikot, kamēr kurpe tiek valkāta, turklāt nav zeķu, kas absorbē sviedrus. Mirušās ādas šūnas, netīrumi un tauki var arī uzkrāties kurpēs laika gaitā, kas var palielināt smaku apavu iekšpusē. Mikrobiem un sēnītēm ir lielāka iespējamība vairoties, ja netiek nēsātas zeķes, kas var palielināt smakas un citas pēdu problēmas. Ja slēgtās kurpes (piemēram, baleta apavi vai augstpapēžu kurpes) ir jālieto bez zeķēm, labākais kāju smakas novēršanas līdzeklis ir īslaicīgi, vismaz daļēji, novilkt kurpes brīžos, kad kājas palikušas karstas vai nosvīdušas, lai sviedri iztvaiko no kājām un apaviem.

Kāju smaku veidi

Smakošana no pēdām bieži tiek aprakstīta kā bieza, līdziga sieram, asa. Daži to raksturotu kā līdzīgu etiķa vai pat amonjaka smaržai. Brevibaktērijas ir vienas no galvenajām kāju smakas izraisītājām, jo tās patērē mirušo ādu un šajā procesā pārvērš aminoskābes metionīnu par metanethiolu, kas ir bezkrāsaina gāze ar specifisku smaržu, kurai ir sēra aromāts. Mirušā āda, kas baro šo procesu, īpaši daudz atrodas uz zolēm un starp pirkstiem. Brevibaktērijas arī izmanto sieru -  Limburger, Bel Paese, Port Salut, Pálpusztai un Munster, gatavošanai, lai iegūtu īpašo, specifisko aso smaržu.

Propionskābe ir arī atrodama daudzos cilvēku kāju sviedros. Šī skābe ir propionibaktēriju aminoskābju noārdīšanās blakusprodukts, kas dzīvo pusaudžu un pieaugušo tauku dziedzeru kanālos. Ķīmiskās struktūras līdzība propionskābei un etiķskābei ir tāda, ka abas ir bezkrāsainas, kurām ir daudzas līdzīgas fiziskās īpašības, piemēram, smarža, kura līdzīgi etiķim.

Izovalerīnskābe (3-metilbutānskābe) ir cits kāju smakas avots, un tas ir baktēriju Staphylococcus epidermidis darbības rezultāts, kas arī ir sastopams vairākos stipros siera veidos.

Citi iesaistītie mikroorganismi var būt Mikrococcaceae, Corynebacterium un Pityrosporum.

Laba pēdu higiēna ir labākais veids, kā novērst pēdu smakošanu, jo tas novērš smaku, ko izraisa baktērijas, un noņem mirušās ādas šūnas. Izvairieties no kurpju aušanas netīrās kājās ar netīrām zeķēm.

Ārstēšana
Pēdu smakas cēlonis ir patogēno baktēriju populāciju augšana uz jūsu pēdām. Ja atrasts ir cēlonis, tad uzreiz ir skaidrs atrisinājums. Ir vairāki veidi kā īslaicīgi noņemt šīs baktērijas no pēdām, mazgājot tās ar antibakteriālām ziepēm, gēliem, bet neviena no šīm metodēm neparedz profilaktiskus pasākumus, lai baktērijas neinficētu jūsu pēdas atkārtoti un nedod ilglaicīgu aizsardzību. Šīs baktērijas atroadās uz visas cilvēku ādas kā normālā ādas mikroflora  un no tām nav iespējams atbrīvoties.  

Viena no iespējām, kas  šajā gadījumā var palīdzēt ir  speciāli gēli patogēno baktēriju nogalināšanai vai nomākšanai. Speciālie geli var saturēt arī tā saucamās “labās baktērijas”, piemēram, mikroorganismu Bacillus amyloliquefaciens, un tā dabiskākā veidā nodrošināt ilgtermiņa aizsardzību.

Pēdu smakas novēršana

  1. Pirms naks miega nomazgājiet un nosusiniet pēdas
  2. Apstrādājiet pēdas, lai novērstu kaitīgās baketērijas
  3. Kad pēdu smaka ir novērsta, atliek novērst kurpju smakošanu. 90% aktibakteriālo līdzekļu satur alkhololu. Tāpēc ejiet uz tuvāko veikalu un nopērciet visvienkāršāko 40% alkoholisko dzērienu. Izsmidziniet pa kurpju iekšpusi un atļaujiet izžūt. Tas būs dubults ieguvums. Pirmkārt, noņems nepatīkamo smaku no kurpēm, otrkārt – nogalinās gandrīz ikvienu baktēriju jūsu kurpēs.
Follow veselslv on Twitter

 

 

 

Citi piedāvājumi